Kde nás najdete?
Návštěvní hodiny pouze po telefonické domluvě!
Volejte Po - Čt od 10:00 do 15:00
Nestíháme zvedat telefon?
Nezoufejte!
My vám zavoláme zpět.:)
Těšíme se na Vás!
NOVINKY
KONTAKTY
ZBOŽÍ V AKCI
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
ANKETA
Jak se vám tyto stránky líbí?
Velice moc 84% Strašně moc 9% Nemnoho 4% Vůbec 4%Chcete zjistit, zda máte v těle nějaké parazity či těžké kovy? objednávejte se zde: +420734188668
Pro více informací vstupte ZDE
Pro bližší informace o cenách vstupte ZDE
Co je vitamin C a jakou roli hraje v lidském organismu?
Vitamin C je chemicky kyselina L-askorbová (pozn. L naznačuje prostorovou orientaci molekuly, P-askorbová není biologicky nijak účinná) - sloučenina řadící se ke skupině ve vodě rozpustných vitaminů. Působí (ve vodném prostředí) chemicky jako silný antioxidant, v organismech se mu přisuzuje nezastupitelná úloha zejména v imunitním systému.
Vitamínu C je přisuzována opravdu mnohostranná a nezastupitelná úloha ve zdraví člověka. Jeho přirozený výskyt ve světě živočichů a rostlin není ovšem náhodou. Vitamin C má silné baktericidní a antimykotické (proti plísním) účinky a spousta rostlin jej používá jako přirozenou ochranu proti napadení nákazou, zejména u plodů. Typickým příkladem jsou plody šípku, které vydrží bez úhony několik měsíců na keři - právě díky vysokému obsahu vitaminu C. Za stejným účelem je "použit" i v citrusech apod. Nalezneme jej i v mnoha průmyslově vyráběných potravinách a pochutinách jako ochrannou látku.
Rostliny si dokáží syntetizovat vitamin C samy, stejně tak většina živočichů. Výjimku mají lidé, primáti a některá další zvířata. Neschopnost lidského těla syntetizovat vitamin se přisuzuje genetické chybě, se kterou se vývojová větev lidí kdysi setkala. V lidském těle napomáhá mimo jiné vitamin C k likvidaci tzv. volných radikálů, které poškozují buňky a jsou i příčinou vzniku rakovinového bujení. Jeho výrazný vliv na odolnost organismu proti nemocem (imunita) je prokázaný. Kromě toho se přisuzuje vitaminu při trvalém užívání i úloha ve zpomalení stárnutí.
Nedostatek vitaminu (avitaminoza) pro lidský organismus způsobuje snížení imunity, zhoršení průběhu hojení ran a léčení mnoha nemocí je těžší a zdlouhavější. Je prokázán i vliv na četnost výskytu očních nemocí, zejména zákalů. Dramatický nedostatek je znám jako kurděje, jimiž byli postihováni dříve zejména námořníci. Nemoc, jejíž původce nebyl dlouho znám, končila dříve často i smrtí. V 18. století byla citrónová šťáva poprvé učinně použita v léčení a prevenci před kurdějemi, ale až v roce 1928 byl vitamin C jako účinná složka poprvé izolován.
Nadbytek v příjmu vitaminu (hypervitaminoza) - řádově až několik gramů denně je v negativních účincích nevýrazný, neboť tělo velice účinně vylučuje nepotřebné množství z těla. Při určitých obtížích, jako jsou ledvinové kameny je třeba brát jen potřebné množství. Nadbytkem vitaminu C také zkreslují výsledky některých diagnostických testů.
Doporučená denní dávka se podle různých odborných zdrojů. V průměru se pohybuje kolem 75 - 100mg, přičemž se ještě rozlišuje větší spotřeba u mužského organismu. Nicméně jako pravidelná prevence zejména v období chřipek a v průběhů léčení nemoci se doporučuje dávka 500 - 1000mg. Tomuto příjmu by měla odpovídat i větší spotřeba tekutin.
Dokonce se uvádí, že v dnešní době zejména ve znečištěném životním prostředí by měla být preventivní denní dávka stále kolem 500 mg. Je ale potřeba připomenout, že tělo poměrně rychle vylučuje nadbytečné množství vitaminu do ledvin a tak jeho hladina rychle po požití klesá. Doporučuje se rozdělit denní dávku na tři části anebo použít přípravky s postupným uvolňováním pro jeho lepší využití.